Vikingtid & Norrøn Mytologi

Slaget om selekjolen!

Dette er en sak som opptar meg, selv om jeg ikke får gjort stort annet enn å underskrive kampanjer og gi min fulle støtte til Nille Glæsel. Jeg tar meg friheten til å kopiere tekst og bilde, men legger selvfølgelig med linker og kilder.

Vær en stolt viking og støtt saken!

 

 

Her er det Nille Glæsel selv skriver om seg og saken:

(Fra facebook-siden Slaget om selekjolen)


"Jeg heter Nille Glæsel og er er tekstil håndverker. Jeg har arbeide med vikingdrakter de siste 16 år. Sydd , formidlet, undervist og skrevet boken "Viking", som er en sybok for vikinger. Se også www.vikingdrakt.no

Jeg er nå blitt stevnet inn for tingretten av Aase Folkvord fordi hun mener hun har enerett på selekjolen og kjoler som til forveksling ligner. Jeg har de siste 4 år skrevet og forklart Folkvord sin advokat, hvor jeg har mine faglige dokumentasjoner fra.

Folkvord har endret litt på anklagepunktene og her er påstanden:

1: Nille Glæsel forbys å selge og markedsføre kvinnedrakten saken gjelder.

2: Nille Glæsel forbys å selge og markedsføre boken "Viking" med nåværende innhold som omhandler den aktuelle kvinnedrakten.

3: Nille Glæsel forbys å selge og markedsføre mønstre/bruksanvisninger som gjør andre i stand til å lage den aktuelle kvinnedrakten.

4. Nille Glæsel betaler erstatning etter rettens skjønn.
(Forslått 300 000 kr)

5: Nille dømmes til å betale Viking Tekstil sine omkostninger med tillegg av lovens rente fra forfall til betaling skjer.


Hele saken handler om selekjolen. Derfor ønsker jeg fortsatt bilder av allverdens selekjoler sendt til min mail: nilljo@online.no

Dette er er prinsipiell sak som ikke bare gjelder meg og mine produkter. Det handler med oss alle som lever og ånder for vikingverdenen og andre perioder av våres historie.. Det handler om hvem som eier fortiden og forminnene våre. Hvis jeg taper kan ingen i prinsippet jobbe med eksperimentell arkeologi og ingen kan bruke dokumentasjoner på drakter,, båter, knive eller andre produkter fra vår fortid, til selv å lage rekonstruksjoner.

Saken handler om hvem som eier kurturarven vår. Jeg mener det er du og jeg som gjør det.

Hva syns du?

SAKEN SKAL OPP I ARENDAL TINGRETT 23-24 MAI.

Jeg håper at mange vikinger stiller i selekjoler på dagen ;-)
-Kvinner og menn ;-)

Jeg skal legge ut 50-80.000 kr til sakfører før jeg vinner saken og får mine utgifter dekket. Derfor trenger jeg inntekter og selger nå min bok om vikingdrakter til redusert pris så lenge saken løper. Bare send meg en mail på : nilljo@online.no

På forhånd takk for all støtten:-)

Det er deilig å være Viking!"

 

Jeg har kjøpt boken hennes og den kan anbefales på det varmeste!!


En nydelig selekjole! Bildet er lånt fra bloggen til Nille - vikingdrakt.blogg.no

Videre kopierer jeg tekst fra underskriftskampanjen som Bossland Vikinglag har laget.

Husk å skriv under!!!

 


"Til: Innbyggerene i landet vårt

 

Hvem eier Kulturarven vår?

I Arendal Tingrett 23-24 mai skal opp en spesiell sak som angår oss alle.

Nille Glæsel har på bakgrunn av dokumentasjon fra flere forskere rekonstuert sin egen versjon av selekjolen til vikingene. Nille har hele tiden dokumentert sine kilder.

Nille har siden 1996 spredt kunnskap om vikingkvinnensns håndverk og klær. Hun har formidlet dette på Vikingmuseet Lofotr i Lofoten, hold mange kurs og skrevet den eneste sybok som finnes for vikinger: "Viking" ISBN 978-82-998323-0-4.

Viking-Tekstil v/Aase Folkvord har stevnet Nille Glæsel inn for retten fordi hun mener hun har enerett på produksjon av den selekjole Nille formidler og kjoler som til forveksling ligner.

Her er påstanden:

1: Nille Glæsel forbys å selge og markedsføre kvinnedrakten saken gjelder.
2: Nille Glæsel forbys å selge og markedsføre boken "Viking" med nåværende innhold som omhandler den aktuelle kvinnedrakten.

3: Nille Glæsel forbys å selge og markedsføre mønstre/bruksanvisninger som gjør andre i stand til å lage den aktuelle kvinnedrakten.

4: Nille Glæsel betaler erstatning etter rettens skjønn.
(Forslått 300 000 kr)

5: Nille dømmes til å betale Viking-Tekstil sine omkostninger med tillegg av lovens rente fra forfall til betaling skjer.

Hele saken handler om selekjolen. Selekjolen er i prinsippet et rør med to skulderstropper som samles med såkalte skålspenner.

Dette er prinsipiell sak som ikke bare gjelder Nille og selekjolen. Det handler med oss alle som lever og ånder for vikingverdenen og andre perioder av våres historie. Det handler om hvem som eier fortiden og forminnene våre. Hvis Nille taper saken kan ingen i prinsippet jobbe med eksperimentell arkeologi og ingen kan bruke dokumentasjoner på drakter,, båter, knive eller andre produkter fra vår fortid, til selv å lage rekonstruksjoner.

Saken handler om hvem som eier kurturarven vår. Vi mener det er du og jeg som gjør det.

Hva mener du?
Kan noen ta patent på fornminnene våre?

Kan noen ha enerett på Kulturarven vår?
Støtt vår sak for å redde kulturarven vår ved å skrive under!!!!"

 

Her er linken du går inn på for å signere:

Redd Norges kulturarv - Underskriftskampanje

 

 

Vikinglag

Her er en oversikt over landets vikinggrupper og bittelitt info om eventuelle markeder eller andre arrangementer.

 

 • Oslo

Vikinglaget Aker i Viken - Oslo.

 

 • Akershus

Gjallarstadir Vikinglag - Lillestrøm. Har marked 31. august 2012 på Nebbursvollen Bad. Facebook-side.

 

Yddir Vikinglag - Aurskog Høland. Marked 16.-17. juni 2012 på Aurskog Høland Bygdetun. Facebook-side.

 

 • Østfold

Starfa Vikinggruppe - Moss. Facebook-side.

 

Borg Vikinglag - Sarpsborg. Har marked på Borg i Viken, ved Eidet, neste gang er i 2013. Facebook-side.

 

 • Buskerud

Ullin Vikinggruppe - Modum. Facebook-side.

 

Bossland Vikinglag - Nedre Eiker. Facebook-side.

 

Lidir Vikinglag - Lier. Facebook-side.

 

Víkverir - Drammen. Kampgruppe som også lager utstyret sitt selv. Facebook-side.

 

 • Hedmark

 

 

 • Oppland

 

 

 • Telemark

 

 

 • Vestfold

Mornir Vikinggruppe - Stavern.

 

Borre Vikinglag - Horten. Marked 6.-8. juli i Borreparken.

 

 • Aust-Agder

Agder Vikinglag - Høvåg i Lillesand. De har marked og arrangementer på Bronseplassen og i år er det marked og håndverkstreff 13.-15. juli.

 

 • Vest-Agder

 

 

 • Møre og Romsdal

 Møre Frie Vikingar - Tresfjord i Vestnes. Holder til på Vikingreservatet på Gjerå. Facebook-side.

 

 • Rogaland

 Vikingklubben Karmøy - Avaldsnes. Karmøy kommune arrangerer Vikingfestivalen på Bukkøy 7.-10. juni 2012 - vestlandets største vikingmarked.

Hafrsfjordvikingene - Tananger. 

 

 • Hordaland

 Askøy Vikinglag - Askøy. Arrangerer marknad på Herdla 21.-24. juni 2012.

Bjørgvin Marknad - Bergen. Viking- og middelalderfestival som arrangeres første helgen i juni (i år 01.-03. juni), på Hordamuseet. Facebook-side.

 

 • Sogn og Fjordane

 Njardar Vikinglag - Gudvangen.

 

 • Sør-Trøndelag

Trondheim Vikinglag - Trondheim. I år ønsker de velkommen til Trondheim Vikingmarked i Djupvika på Lade 21.-24. juni.

 

 • Nord-Trøndelag

Egge Vikinglag - Innherred.

 

 • Nordland

 Lofoten Vikinglag - Vestvågøy (?). Facebook-side.

 

 • Troms

 

 

 • Finnmark

 

 

[Under konstruksjon! Blir lagt under Linker foreløpig, så den skal være lett å finne.]

Skade, mitt alterego

 Jeg har jo lenge kalt meg Huldra. Jeg har faktisk blitt kalt Huldra siden jeg var lita, fordi jeg alltid har hatt så langt og "huldrete" hår ^^ Og jeg liker Huldra...hun er forlokkende og fortryllende, noe jeg også ønsker å være :) Hvilke kvinner ønsker ikke å være det?

Men jeg har likevel følt at i bloggsammenheng har jeg trengt et ordentlig navn, ikke bare Huldra - hvem som helst kan kalle seg ei hulder... Så da ble det Vikinghuldra. For jeg elsker både folkeeventyr og vikingtid, eventyr og norrøn mytologi er helt knall! Jeg er en sånn paganist/heks som har mye innflytelse fra begge deler. Og ai låvvs itt!

Så...navn til meg. Jah. Lettere sagt enn spist. For jeg greide ikke å bestemme meg. Ville gjerne ha noe fra norrøn mytologi - alvenavn eller heksenavn er ikke helt meg. Jeg har et meget nordisk hjerte...

Plutselig slo det meg at Skade er et tøft navn, og jeg googlet litt og leste litt. Og jodda, tror du ikke at den plutselige magefølelsen for Skade stemte på en prikk?! Vel, nesten da.

Forskjellen er vel at jeg ikke er så glad i å gå på ski. Heh. Men jeg bor i Ski kommune, så jeg tenker at det veier opp for mangelen :P

Her er en liten presentasjon av Skade (eller Skaði på norrønt). Hentet fra Wikipedia og litt andre steder... :

Hun var en jordgudinne, samt gudinne over jakt og ski. Hun gikk på ski mens hun jaktet ville dyr med pil og bue. Hun var "...ikke en utpreget fruktbarhetsgudinne som vanene, og hun ble med tiden i betydning fortrengt av mannlige guder som tok herredømme på jorda. Hennes rike er først og fremst den ville, ubebodde natur, de snøbelagte fjell hvor kun skiløpere trives."

Hun var datter av Tjatse, en jotne som gudene drepte. Skade dro til Valhall for å kreve bot for drapet på faren, og fikk derfor gifte seg med sjøfarerguden Njord. Hun trivdes ikke med Njord, eller havet - fjellet var hennes element. De ble skilt, og hun kom senere sammen med Odin i stedet og de fikk sønnen Sæming.

 
Kort fortalt altså. Jeg liker best elementet jord, trives best i fjellet - der det er vill og ubebodd natur. Jeg skyter med pil og bue om sommeren og er kanskje litt "røffere" enn den allminnelige gudinnen. Jeg har jo også vært ute en sommernatt (om en skal kalle det det...hehe), og har omsider funnet min ektemann, kjærlighet og allfader.

Jeg er ikke helt sikker på Skade Vikinghulder eller Skade Hulderviking ennå, men Skade blir det jaffal.

Hva syns dere? :)

 

hits