februar 2015

Urkvinnekronikken

Det er på høy tid at 'urkvinnehaukene' sier noen viktige ord etter gårsdagens kronikk i Dagbladet, "Fri oss fra kvinneundertrykkende urkvinnehauker". Kronikken var kanskje skrevet for å provosere og ja, jeg er provosert. For er det kvinneundertrykkende å være naturlig og en sterk urkvinne? Er ikke dette likestilling gone wrong?

Stort sett holder vi 'naturfantaster' munn fordi vi forstår dem som må eller bør ta keisersnitt pga risiko eller de som må, etter hard og tapper jobbing, gi opp ammingen av en eller annen grunn. Vi holder også munn fordi vi selv er så trygge og sikre i vår sak at vi ikke har interesse av å prøve å (ofte forgjeves) overbevise noen som allerede ser på oss som eksentriske hippiemammaer.

Jeg vil først og fremst rette fokus på barnet. Jeg ser ikke et ord om hva som er til barnets beste i gårsdagens kronikk - jeg ser kun selvsentrert egoisme og frykt. Vi urkvinner har barnet som absolutte førsteprioritet; det er derfor vi gjør som vi gjør.
Jeg vil presisere at kritikken ikke er rettet mot kvinners valg eller situasjon, men mot skribentens snevre holdninger og faren ved å videreføre disse til Norges fremtidige mødre.

Via Facebook har jeg samlet et relativt stort knippe kommentarer som jeg vil dele. For disse kvinnene sier det bedre og vakrere enn jeg selv klarer.

 

 

"To forskjellige mennesketyper:
De som omfavner alt det moderne tider har å by på, uten å se seg tilbake. Mister helt kontakten med det dypt menneskelige, og livet skal være så perfekt og lidelsesfritt som mulig.

Også har du de som søker å være i kontakt med seg selv, med det naturlige mennesket i seg, og som så noe mer kritisk vurderer hva de moderne tidene har å by på før de velger hva de vil benytte seg av.

Det forbrukende menneske vs. det bevisste."

- Katrine

 

"Kvinner som sliter med ammingen er en stor andel av dem som tviler på at de får det til. Menneskeheten har mistet troen på at vi klarer det vi er skapt til å gjøre - uten sykehus, x antall ledninger og assistanse fra legepersonell fra begynnelse til slutt. Det er supert at vi har en løsning når det ikke går som forventet, som kan redde både mor og barn, men denne løsningen nærmer seg kjapt å være normalen.

Jeg synes det er flott av vi har kommet så langt i utviklingen at vi kan bistå dem som ikke kan ha normale fødsler. Jeg mener at de som kan, de bør. Av respekt og hensyn til de som ikke kan. Unødvendige keisersnitt utsetter andre operasjoner og opptar viktig helsepersonell. Det tror jeg og er litt av en realitet med smertelindring og.
Det er unødvendig av folk å stå fram i media og gjøre medisinert fødsel til noe normalt, det er jo ikke rart damer har mistet troen på at de klarer å føde selv. Spesielt når en mannlig lege, som så vidt jeg skjønte ikke en gang jobber med fødende kvinner, forteller at det nærmest er unaturlig å føde naturlig.

Hvorfor får ikke de som føder naturlig, ammer barna sine, praktiserer samsoving, blw og tilknytning noe "oppmerksomhet" i media? Hvorfor skal de som tydeligvis innerst inne har dårlig samvittighet for at de doper seg ned ved fødsel og ikke gidder og amme og begynner med kjøpegrøt når ungen såvidt er blitt tre mnd hakke på oss?"

- Anne Karin

 

"En fødsel er 100% naturlig å gå igjennom. Helt greit; noen havner på operasjonstuen pga komplikasjoner og må snittes. Vi mennesker er så grådige. Noen blir sikkert sinte nå. Men i dyreverden så er det faktisk sånn at de som ikke kan føde eller er så stresset for å gå drektig eller for selve fødselen ikke blir drektige nettopp fordi naturen luker bort de individene som ikke skal gå videre i avl. Sånn er det egentlig i menneskeverden også. Men vi er blitt så flinke til å skjule denne biten. Sannheten er bare det at: fortsetter vi å produsere barn etter folk som ikke kan gå gjennom en fødsel; eller som opplever store depresjoner under svangerskap og etter fødsel; eller som ikke tør å føde og bestiller keisersnitt; folk som dytter i seg mengder med smertelindring og heller ikke vil eller kan amme barnet sitt, så ender menneskeheten opp med å bli utrolig ubrukelig til slutt.. Plutselig en dag etter årevis med "falske" svangerskap så er det ikke en eneste kvinne som kan føde selv. Ingen ammer barna sine og alle har mistet den arven som er meningen de skal ha. Svangerskap og fødsel er en fantastisk opplevelse. Det er faktisk det flotteste man kan oppleve selv om det er smerter med inni bildet. Og jeg sier ikke det at man ikke skal kunne hjelpe de som faktisk trenger hjelp når de står med bena midt oppi det. For det må vi jo. Men naturen er skapt, man skal ikke klusse for mye med den. Det er en grunn til at ting fungerer eller ikke fungerer og den naturlige veien for et foster å komme ut er gjennom en fødselkanal enten man vil eller ikke."

- Torunn Johanne

 

"Jeg klarer bare ikke å fatte på hvilken måte urkvinnene er problemet her. Kvinner er kvinner verst. Er ikke det undertrykkende?

"En norsk undersøkelse viser at kvinner som sliter med å få til ammingen har fire ganger så høy risiko for å være blant dem som blir rammet av en fødselsdepresjon." så da skal alle la være å amme? Da blir det jo nettopp mer depresjon da. Hva med å heller tenke tiltak og forebygging? Nettopp epidural og fødsel har jo også mye å si her...
Alt er så totalt misforstått.."

- Vilde

 
 

"Hva med de som ikke sliter med ammingen da..? Skal unge jenter skremmes til å tro at amming er noe man "må slite med, få depresjoner av"? Og hva med alle godene ved amming, for både mor og barn? Er det glemt plutselig?"

- Anonym

 

"Hele ironien ligger jo i den setningen. Nettopp amming er jo nettopp VELDIG forebyggende mot depresjoner!"

- Vilde

 

"Er det ikke vondt å føde uansett, da? Med keisersnitt blir man jo snittet opp, og med epidural så får du likevel vondt under selve fødselen? Naturlig derimot så slipper jo kroppen ut fantastiske hormoner som ikke lindrer smerten under fødselen, men gjør at den er glemt i det barnet er der. Å den lykken og den kjærligheten ville jeg aldri ha byttet ut med noe!
Og er det ikke også slik at keisersnitt og epidural er ting som fører til en mer trøblete ammestart? Arg! Hvor har logikken dratt?!"

- Balbina

 

"What!!!!!.... Blir bare sint jeg!!! Ja, til kvinnekraft. Hva i himmelens navn er det som er så skummelt med oss kvinner da? Jeg ser på denne artikkelen som kvinneundertrykkelse på sitt verste."

- Åse

 

"Moderne mennesker på generell basis har et usunt forhold til kropp, smerte, død, sex, natur, mat osv. Er det ikke på tide at vi tar litt ansvar og ser hva vi faktisk holder på med? Vi tåler så uendelig mye mer enn vi tror, og dette kommer fra en "urkvinnehauk" som har født naturlig uten noen leger eller unødvendig tull og tøys. Kvinner er det tøffeste, råeste, vakreste som fins. Jeg er vel både ekstrem og provoserende urkvinnehauk når jeg sier at fri oss fra plastelskende, barneneddopende, pilleelskende, smokkefanatiske, rosadillete kjønnsdiskriminering s - fremkallende, angstsmittende moderne kvinner! Da var det veiet opp vel?!"

- Linde

 

"Dette vitner om en forutinntatt skribent som er langt ut på jordet her. Og når det er sagt, så føler jeg meg som en urkvinne selv om jeg har hatt 3 induserte fødsler av 4, med smertelindring. Man er så opptatt av å sette i bås. Den frie tanke blir mer og mer fraværende i det man leser av diverse innlegg i mediene om dagen.

Det er så rart og så spesielt dette med fødsler. Så uforutsigbart og spennende. Bare det å gå gravid og føde er i seg selv urkvinne nok for meg. Det å gi barna sine en kjærlig og god oppvekst er urkvinne nok. Det å adoptere er urkvinne nok. Og etter å ha vært med på et antall keisersnitt, så ser jeg at den mammaen på operasjonsbordet med en liten bylt i armene, hun er urkvinne hun også

Det bør ikke være en krig mellom kvinner som velger ulikt, men heller rettet mot et system/samfunnsfokus som ser bort fra det naturlige og som ser på det naturlige som avvik eller trend. Slik det ble illustrert et sted her: bæring er ikke en trend-barnevogn er, samsoving er ikke en trend-sprinkelseng er, amming er ikke en trend osv. Og så alt denne elendigheten med ekspertveldet som gravide og småbarnsforeldre møter. Det er null rom for naturlige instinkter. Og til sist, kvinnerollen og alle forventningene som ligger på oss."

- Ester

 

"Jeg digger ikke at all pro-natur UTEN UNNTAK blir oppfatta som anti-alt annet. Når jeg er skeptisk er jeg skeptisk til overordna, samfunnsbestemte holdninger, ikke enkeltpersoner og deres erfaringer. Jeg vil være med på å gi andre en åpning til det mirakuløse vi ubestridelig kom fra, alle som en, nemlig naturen. Hvorfor må det alltid oppfattes så fjernt fra det??"

- Helena

 

"Artig med sånne som tror de er feminister, men så har de egentlig ikke forstått noen ting.

Hilsen feminist og urkvinne."

- Guro

 

""Urkvinnen dør gjerne, hun, under fødsel. På verdensbasis dør 1000 kvinner, hver dag" ... Syns egentlig dette var fjollete lesning...at kvinner dør under fødsel er vel neppe avhengig av tilgang på epidural eller ikke!!! Sist gang jeg leste statistikken, var det på årsbasis 5 kvinner i Norge som døde ifm svangerskap...og da var svangerskapsforgiftning viktigste årsak!!...klart det er annerledes i andre, mindre priviligerte land - men det har vel mer med infeksjoner og mangel på utstyr ellers å gjøre... kroppen vår tåler myyye mer smerte enn vi selv tror!! ...og - i bunn og grunn - er det ikke opp til enhver kvinne å bestemme selv, så langt det lar seg gjøre??

Jeg var fullt bestemt på å føde begge mine uten smertestillende...ikke fordi jeg er urkvinne og slår meg på brystet..ikke fordi jeg er imot smertestillende eller redd for det - men fordi jeg ville oppleve på best mulig måte alle inntrykk - også smertene...og er man innstilt på dette og forstår hva det innebærer (iallefall til en viss grad), så tror jeg traumene stort sett uteblir - så lenge fødselsforløpet er "normalt" iallefall..og skjer det noe underveis, så er det kanskje mer redsel enn vondter som tar overhånd!!.. Vondt er det uansett - men det viktigste er jo å fokusere på den deiligste karamellen som venter rett rundt hjørnet..det er verdt hver eneste rie!!"

- Desirée

 

 "Tror jeg er en urkvinnehauk, "well, shoot me". Så hva er poenget med å publisere slik skremsel? Som om de fleste kvinner blir traumatisert av en vanlig fødsel uten smertelindring. Jeg er ikke i mot smertelindring. Men det er da ikke vits i å proppe tanker inn i kvinner som ikke har født enda at hvis de ikke tar smertelindring så traumatiseres de. Føles ut som det er det de sier. Når man er midt i det så er det vel ikke vanskelig å spør etter det om man kjenner at det blir for mye? Og er det for seint for epidural, så er det som regel ikke lenge igjen, ellers så får man annet som kan lindre også.

Jeg har hatt to fødsler uten smertelindring. Og jeg er ingen superkvinne. Jeg er helt normal, og det gikk bra."

- Silje

 

 

Selv ønsker jeg å gjøre livet mitt så naturlig som mulig, både for meg selv, barna og dyra mine. Jeg har født et av tre barn hjemme, jeg ammer gjerne til de er over 2 år (og gjerne offentlig), jeg diskuterer med helsesøster som mener at barna mine bør sove i egne senger og at de må lære å sovne selv, og jeg står på mitt når andre kritiserer meg for at jeg nattammer, samsover og "bærer istykker ryggen". Jeg er en urkvinnehauk, en ekte feminist, en naturligfantast og en jordnær mamma som prøver så hardt hun kan for at barna skal være elsket, trygge og sunne.

 

Er det ikke dette som er normalt? Og er det virkelig kvinneundertrykkende? Jeg føler meg naturlig normal, frigjort og STOLT.

 

Konsertbilder av bassmann og Images At Twilight!

I fjor høst spilte bandet til mannen min, Images At Twilight, konsert på John Dee i forbindelse med 10-års jubileet til Helvete Magazine. Du kan lese om arrangementet og bandet HER.

Jeg var ikke der, men jeg har fått tillatelse av Helvete Magazine til å legge ut noen bilder de tok av bandet. Opphavsrett osv folkens! Bildene er tatt av journalist/photograf Tina Pammer/Helvete Magazine.

Kule bilder og de har en særdeles spennende tid framover med ny skive som slippes veldig snart!! Mer om det når den er ute :)

Pakke fra Lush! Oh, so luscious... ♥

Hei på dere!! Long time, no glancing og så Widerøe. Håper livet gliser og at huden deres behandler dere bedre enn min (som er vintertørr og kvisete...tmi..).

For sirkus en uke siden fikk jeg en pakke fra Lush

For dere som ikke kjenner til Lush, så er det altså et merke som lager fersk, håndlaget og relativt naturlig kosmetikk. De tester ikke på dyr og produktene deres inneholder kun små mengder med sulfater og sånt vi ikke liker så godt. De har kjempet mot dyretesting i 30 år og de har til og med pakketeip på boksene sine med illustrasjoner og antidyretestingstuff, bravo for det!!!

Jeg visste ikke hva det var i pakka, men håpet på noe jeg kunne teste ut her. Jeg nevnte videoblogg...og de sendte meg.......*trommevirveeeeeeel*


Dusjsåpe, shampo og hårparfymebalsam(?) !


Haha...sneaky.. Jeg holdt på å tolke det som en utfordring! Meeen jeg feiga ut. Dusjvlogg lissom. Kanskje en annen gang ;)

Grunnen til at jeg har venta en uke med å lage denne "omtalen", er at jeg ville bruke produktene et par ganger først så jeg faktisk kunne gi en skikkelig omtale...u c? UanZ. Her er hvertfall min (ærlige) mening om produktene jeg fikk:

Grass, shower gel.
Denne gjør åpenbart akkurat det den skal, å gjøre huden ren :) Mulig den er litt sterk for meg som har ganske tørr hud, men den skummer godt og gjør jobben. Lukter...litt blanding av gress (duh), skog og mann. Syns kanskje lukta var litt for maskulin til meg, men absolutt en god og annerledes lukt. Denne trenger man bare litt av også, så den er drøy i bruk. :) Såpa er vegansk og den minste flaska koster 102 kr.

Rehab, shampo.
Som dusjsåpen gjør denne shampoen også jobben sin, den skummer godt og vasker håret skikkelig. Nå bruker ikke jeg mye stylingprodukter i huet mitt, så jeg vet ikke om den fjerner slikt effektivt, men det vil jeg tro. Den fjerner hvertfall hodebunnsfett (mmm, yummy) og minner litt om en renseshampo. Igjen er denne nok litt for uttørrende for mitt hår, som er særdeles tørt, men for folk med normalt til fett hår så er den sikkert superduper. Lukta er igjen litt maskulin! Likevel god og annerledes denne også, men egner seg kanskje best for et mannehue. Denne er vegansk og koster også 102 kr, for den minste flaska.

Happy happy joy joy, conditioning hair perfume.
Egentlig så gjør ikke denne så mye for mitt tørre hår; den gir kun litt fuktighet. MEN!!! Jeg simpelthen eeeelsker lukta!! Åhhh....den lukter så digg... Flere ganger daglig sitter jeg og snuuuuser på håret mitt og lukta sitter i veldig lenge. Hårparfyme? Ja, til å parfymere håret er den fantastisk. Denne kommer jeg til å bruke etter hårkur eller hårmaske tenker jeg. Sååå god lukt! Elsker den! Igjen vegansk og prisen på den minste flaska er 124 kr.

Konklusjon:
Fornøyd med produktene og kan varmt anbefale dem, men til noen uten tørr hud og tørt hår.

Hurra for Lush og jeg gleder meg til neste gang jeg har mulighet til å bestille noe derfra. Kommer hvertfall til å kjøpe øyekremen deres, siden jeg trenger det. Den heter Enchanted Eye Cream. Og selvsagt har jeg lyst til å prøve masse annet, helst ALT, men jeg ække akkurat millionær heller.

Sjekk ut deres nettbutikk her og legg igjen en kommentar hvis dere har prøvd disse produktene, er enig eller uenig med meg og om dere vil ha mer av denne typen innlegg.

Jeg har et lignende ett i gjære og et annet om noe heeelt annet. Så følg med ;)

Ha en fabelaktig dag, vi sees! ?

hits