Hestelivet

Og så kom det krøs.

Uflaks, sa Severin Suveren.

Ja, for i dag kom det nemlig krøs ut av kastrasjonssåret til Odin (hingsten min som ble kastrert på tirsdag). *panneklask*

Krøs er altså "fettholdige bukhinnefolder, som forbinder tarmen med bakre bukvegg", ifølge Wikipedia. Og er IKKE ting man vil skal renne ut av kroppen. Dette er en uvanlig komplikasjon, men det kan jo skje... Kjipe greier.

Veterinæren kom, dopet ham litt og klipte vekk slintrefaenskapen. Undersøkte såret og rektalt, men det var ikke noe mer å finne eller gjøre. Så nå skal han ha bokshvile i en uke - med to gåturer daglig. Så får vi bare krysse fingrene for at det ikke kommer ut noe mer, som tarmer osv, og at han er helt bra igjen om et par uker.

Ingen bilder i dag altså, bare en kort oppdatering.

Skulle liksom ta magebilder og lage et koselig innlegg i dag jeg, men det får bli i morgen... *sukk*

Gårsdagens hestelemlesting (obs: ekle bilder)

Aaaaaltså, hingsten min ble kastrert i går.

Har grubla voldsomt på dette i et par år, men har kommet frem til at jeg verken har tid, penger eller ork til å dra på utstillinger med alle de forberedelsene som kreves. Samt at det innebærer endel ekstra tiltak/arbeid å ha en avlshingst, noe som eeeegentlig var drømmen, men... Jeg tror vi både ville syntes det hadde vært mye styr og at vi ville fått veldig lite igjen for strevet. Hobbyavl er ikke akkurat noe å tjene penger på... Vi er usikre på om han ville gått gjennom "kårings-nåløyet" også, for han er ganske lav i tillegg til at han er etter en hingst som har ganske mange avkom. Altså ganske små sjanser for å kunne brukes i avl uansett.

Dessuten ønsker vi å kunne bruke hestene våre masse, dra på kurs, stevner osv uten alt det ekstra maset det innebærer å ha med seg hingst. For selv om Odin alltid har vært en rolig og medgjørlig hingst, så får bare ordet "hingst" folk til å stresse og kanskje man ikke får ta med hesten i det hele tatt. Det er også helt umulig å få satt voksne hingster på sommerbeite, noe som både to- og firbeinte har godt av en gang iblant. Og selv om han nesten alltid er rolig og koselig, så vil det jo utvilsomt stabilisere gemyttet hans. Dette kan være greit mtp innridning osv.

Jeg mener at alle dyr (tenker på spesielt hest, hund og katt) bør kastreres hvis de ikke skal avles på - de har ikke godt av å være produktive, men ikke få lov til å "gjøre det". Det er igrunn litt dårlig gjort.

Så - valget ble tatt og nå er det gjort. Det føltes litt rart i går, men jeg angrer ikke og nå er det godt å tenke på at jeg har to vallaker :)

 

Her er altså bildene fra gårsdagens (såvidt) stående kastrasjon.

 

En rimelig omtåket Odin. Det var såvidt han greide å holde seg på beina, så groggy var han :) Heldigvis. Han hadde massevis av lokalbedøvelse også da, selvsagt. Legg merke til svetten på gulvet - de får en sånn merkelig "punktsvetting" under slike inngrep. Han led jo ikke, men det er en påkjenning på kroppen likevel. Det var som å skru på en hel del pittesmå kraner på kroppen hans som det bare piplet svette fra - snodig :)Mmmmja. Ett stk ballestein.

Det oppsto en liten komplikasjon da; han slapp ned magen såpass at det kom ut litt magefett som måtte skjæres vekk. Men det gikk fint - ikke noe værre enn at jeg må følge med litt ekstra og at han får antibiotika i tillegg til smertestillende. Også skulle vi egentlig raspe tenner, men veterinæren ville ikke at han skulle være bedøvet mer enn nødvendig, så vi tar det etter påske.

Det som ligger på gulvet der er altså den ene ballesteinen, og ikke innvoller...Juveler i trillebår. Jumjum.Her har Odin fått oppvåkningssprøyte og kommet på boksen sin. Som hestefjes flest så kastet han seg over høyet sitt som om ingenting hadde skjedd ^^.

Jarl (linseluset til venstre der) fikk microchip med en diiiiiiiger sprøyte og ble tatt hårprøve på. Skal sende inn registreringspapirer osv for å få hestepass til ham, nemlig. Men det gikk helt fint.

Vesleponnis har dessuten fått beskjed om å slanke seg, for han er feit. Mja, jeg kan være enig i det. Så, ikke noe mer kraftfór på deg, lille mann :)

Her er han moralsk støtte til Odin som måtte tilbringe gårsdagen i stallen.


 

I dag går Odin i sykepaddock, jeg har gått en liten tur med ham, tatt tempen og gitt ham medisiner. Litt arbeid et par uker, så skal han være som ny. Ny vallak! :)

Han er i godt humør, spiser bra og har det fint, heldigvis. Får håpe det holder seg slik.

 

Morgenfóring og ny kurvsluffe

Min nye kurvsluffe! (slede altså) Jeg har snill farfar. Den må jobbes litt med før vintern, den er ikke i helt topp stand. Men fin da. Blir stilig å kjøre slede etter min vakre dølahingst! Må skaffe meg dombjeller også :D 

Og så noen bilder jeg tok da jeg fóret hestene mandag morgen, i øsende regnvær som jeg liker så godt :)

Omnomnom, kraftfór. Tror hvertfall den ene hesten min, Jarl, kunne drept for dette her. ^^

Gjørmete!

Jarl koser seg og gomler høylytt :)

Odin, min "lille" koseklump... Verdens snilleste og lydigste unghingst :D Hih, seeee den go'e muuuulen! *fniser*

Syns det er ganske godt med frokost han også.

Har på meg for mye klær. Også har jeg sånt vakkert pannebånd jeg fikk i Pennyklubben for.......20 år sida eller noe. Trofast pannebånd :D

Høy.Koser seg med patpakka si <3

Vanvittig rå hestevideo!

Fyttikatta, dette er seriøst noe av det råeste jeg har sett innen ridning! Dette er Pedro Torres fra Portugal, en av verdens beste innen bruksridning. Bruksridning inngår i Dølahest-NM, som jeg har som et langsiktig mål, men det går ganske mye tregere enn dette... Men jaggu en motivasjon til å gjøre det bra og ha det gøy med hestene mine! Han her har SÅ stålkontroll over hesten som man kan ha, og man kan tydelig se at hesten har det moro og virkelig er på jobb. Så gøy å se :D Anbefaler å se filmen, i alle fall halvparten. Herlig!

 

hits