Om Skade Vikinghulder

 

Hei, kjære leser!

 

 

Jeg er jente på snart 30 som er gift med verdens beste mann. Vi har to fantastiske sønner, eldstetrollet er bare min og minstetrollet har vi sammen. Og i mai får vi enda et lite troll - denne gangen en bitteliten vikinghulder!

Jeg og familien min bor på en gård på østlandet, som ligger langt inni skogen og så langt unna kjas og mas (les: biltrafikk og masse folk...) som mulig, og vi har én hund og to hester.

 

 

Jeg elsker vikingtid, middelalder, kostymer og stiler, hobbyer og håndarbeid, dyr og natur, historie, drømmer, bøker, spill, musikk, data, dans....akk, you name it. Har litt for mange interesser og hobbyer. Også er jeg hva man kan kalle en moderne viking, moderne heks eller paganist...seidkone kanskje?? Vetke. Men no sånt. Er jo samme hva man kaller seg. Men jeg er opptatt av årstider, vekster, tradisjoner og gode tanker. Naturen er mitt alter og så videre.

 Ellers da? Hm...*tenker hardt* Stikkord er bra! =
Positive sider: snill og omsorgsfull, bestemt, fornuftig, rettferdig, klok, litt beskjeden og iblant sjenert, har sterke meninger, litt morsom, forståelsesfull, reflektert, uredd, nysgjerrig.
Negative sider: streng, følsom, sta, litt hissig, pirkete, iblant stille og kan virke sur eller fjern, innimellom litt engstelig uten grunn, noe stressa.

Heh.

 

Utdanning og sånn

Jeg har foreløpig ingen ferdig utdannelse *kremter*... Hvis jeg hadde hatt råd og tid og ork, hadde jeg vært evig student - jeg klarer aldri å finne helt ut av hva jeg skal bli når jeg blir stor (sa hun i en alder av 28). Og det resulterer i prøv og feil-metoden, noe som blir veldig dyrt og tidkrevende. Ikke minst psykisk stressende. Failure, here I come, liksom. Neida, ikke så ille, men man ber jo om å gå på endel smeller da.

Greia er at jeg VIL-VIL-VIL ha en utdannelse, nesten hva som helst, bare en utdannelse. Grunnen til det er at jeg tok alle 6 allmenne fag gjennom voksenopplæring for 3 år siden, for å få generell studiekompetanse, sånn at jeg KAN ta høyere utdannelse hvis jeg vil. Fikk bra karakterer også. Men jeg finner liksom ikke ut av det ^^

Før voksenopplæringa surra jeg værre. Det var altså 4. gang jeg begynte på videregående! Slå den... Jeg begynte først på Handel og kontor som 16-åring, bytta til allmenne fag på en annen skole etterhvert fordi jeg ikke trivdes. Droppa ut før jul. Failure. Prøvde igjen på Naturbruk etterhvert, slutta før jul. 2 ganger vgs. Det angrer jeg sånn på, for en super linje! Så gikk jeg noen mnd på folkehøyskole - slutta før jul. Det var hovedsaklig fordi hesten min døde, men jeg hadde antakelig slutta likevel. Etter en stund (20) begynte jeg på Mekaniske fag (som også var moro), slutta før jul. 3 ganger vgs og faaaaailure... Og innimellom her har jeg hatt noen småjobber som ikke er noe å skryte av.

Så fikk jeg barn i 2004 og ble alenemamma. Så da gikk det noen år, før jeg endelig ble ferdig med vgs og studiekompetansen i 2009. Hurra!..

Men så fortsetter jeg jo bare og it drives me maaaad... Jeg søkte meg inn på Universitet for miljø- og biovitenskap (UMB) med ambisjon om å studere noe rundt miljø og forurensing. Redde verden...^^ Jeg begynte på Fornybar energi og har vært registrert student der i to år, og hva har jeg? En E i Juridisk metode og norsk rettsystem elns. Hmrf. Egentlig ville jeg jo begynne på sivilingeniør'n (Miljøfysikk), men det er jeg litt glad jeg ikke gjorde... Enda mer matte og bare en fancy tittel. Akk og ve.

Så fant jeg jo ganske fort ut av Fornybar energi er en skikkelig fjollete linje med altfor lite av det som er interessant og altfor mye svada. Nye linjer er risikabelt... Så jeg hadde egentlig tenkt å få tatt matten ferdig (math100) for å få realfagskompetanse, og så bytte over til enten Hestefag eller Husdyrvitenskap, siden det er hest jeg kan mest om fra før og det jeg liker best å jobbe med. Men nå er jeg jaggu ikke sikker på det lenger heller. Og jeg har visst brukt opp sjansene mine for å ta math100- og exphileksamen på Umb (3 ganger...). Kan visst få en 4. gang, men fristen er gått ut og jeg vet ikke helt. Sliter med matten og med motivasjonen til hele universitetsutdanninga. Jeg egner meg egentlig godt til teoretiske og akademiske fag - når jeg har tid og ork! Men jeg har to barn, mann, hund og to hester. Og jeg får knapt nok tid til å ta klesvaska liksom.

Så det som er min siste idè, eller halvveis plan eller hva man skal kalle det - er å heller ta fagbrev eller svennebrev i et eller annet håndverksfag. Hva skal det bli da? Har lest om så mye moro... Og da ville jeg klart meg med først 4 programfageksamener og 1 tverrfaglig eller bli praksiskandidat, og så 2 år lærling. Altså 1 (eller kanskje bare et halvt) år med skole og så 2 år i bedrift... Høres litt mer motiverende ut, og litt enklere og billigere. Og siden det er hest og søm som frister mest, så tenker jeg salmaker.

En annen plan, som er enklere å gjennomføre og noe jeg kan gjøre enten før eller etter salmaker'n, er å ta fagbrev i hestefaget. Jeg har jobbet med hest i så mange år at jeg antakelig bare trenger et halvt år for å friske opp litt. Det hadde vært fint å ha papirer på de tingene jeg kan :)

Jeg må gruble litt mer på det. Men som foreldrene mine (som er verdens beste og mest støttende som finnes by the way), jeg må drite i hva andre forventer av meg, og gjøre det jeg vil, så finner jeg jo ut av det til slutt. Og jeg må si at det frister litt mer å jobbe med hendene, få drive med noe praktisk rundt hest, være kreativ osv enn å feks sitte på et landbrukskontor og sjonglere melkekvoter og aldri få se ei ku - hvis du skjønner. Og bare bruke hodet, data og sittemuskelen hele dagen. Hum...

Første bud er vel kanskje bare å få meg en helt vanlig deltidsjobb, for å tjene litt penger. For nå som minstetrollet er stor nok til barnehage (snart...), blir det for dumt at vi bare skal gå hjemme. Jeg begynner så smått å savne og ha noe å gå til - en annen oppgave enn å bare være mamma og husmor, selv om det er både en viktig og kjempekoselig "jobb". :)

 

Hobbyer

Hadde man kunne blitt rik på hobbyer, ja da hadde jeg ikke vært blakk i alle fall. For foruten hest og hund har jeg endel hobber - hvor noen får mer oppmerksomhet og tid enn andre.

Jeg driver med/liker:
viking-ting! (markeder, klær, smykker osv)
nålbinding
hekling
strikking
data/blogging
dataspill... WoW feks.
maling og tegning
søm (klær og kostymer)
lese bøker
danse salsa
lage mat
hagestell
kjøkkenhage
urter og litt naturmedisin (på heksevis)
oppussing og dekorering
miniatyrting til dokkehus
leiremodellering

Noe av det får jeg ikke gjort alltid, evt har tenkt å ta opp igjen eller begynne med, men dessverre har døgnet bare 24 timer og det er allerede altfor få timer til det som okkuperer MEG i mitt liv. Hehe...

Her er noen prosjekter jeg enten driver med eller snart skal starte på:
Lage dukkehus
Sy om en gammel juksepelskåpe jeg fant på loftet til farfar, som skal få noen skinnbiter på seg og noen andre detaljer så den blir litt vikingaktig.
Ta fra hverandre et par gamle skinnjakker og bruke noe til en topp jeg vil sy, og kanskje et skjørt hvis det blir nok.
Lage dokker og dokkemat av polyleire.
Nålbinde lue og votter eller flere pulsvarmere.
Hekle julepynt
Gjøre ferdig kranser
Strikke ullsokker

 

Hest

Jeg og mannen min er lykkelige eiere av to nydelige, fantastiske hester! Og begge er av norske, staute hesteraser og god stamme.

 

Jarl og Odin i Mai 2011, samt en nabokattODIN
En vakker dølahingst på 3 år, unghest altså, som vi kjøpte som åring. Han heter egentlig Kleppa Borren og er etter Jonsvarten (1. pr.) og Veslelill (2. pr.) og han er en svart og stilig fyr med mye hår :) Odin kan være en temperamentsfull og litt "ypp" og fyrrig type når det skjer noe spennende, men ellers er han rolig og avbalansert som en...eh...dølahest ^^. For tiden jobber vi med lydighet og kommandoer, som skjer ved mønstring på leietur, longering og tømmekjøring. Målet vårt er at han blir en kåret avlshingst, da dølaavl er noe vi vil drive med og Odin har bra stamme. Og derfor skal vi på utstilling i Dølahestens Mekka, Stav, når vi er klare for det (2012 eller 2013) for å se om han er noe tess og om han får beholde juvelene sine. Videre skal han (uansett bjeller eller ei) bli brukshest og ridehest, og kanskje det blir NM i dølahest på oss om noen år. Han er en av mine beste venner, er uvanlig lydhør og arbeidssom - vi er et supert team og jobber godt sammen.

 

Odin i Mai 2011, dagen vi tok han hjem til gården vi bor på. Her er han 2 år.

 

 

JARL
En søt nordlandsvallak på 7 år, som vi fikk gratis i fjor sommer siden vi trengte selskapshest til Odin. Han har fått være bortskjemt ponnis hele sitt liv, så han er litt stri, men likevel en veldig god liten kar. Han er altså ikke innridd, så dette har vi begynt så smått med. Har ridd noen korte turer på ham, og det går helt fint. Men har endel bakkearbeid igjen før han kan ries inn skikkelig. Han har litt vanskelige høver, noe som forhåpentligvis vil bedre seg med litt "herding" og moderat bruk, så det har ikke blitt så fryktelig mye action på ham i høst. Men jeg ser veldig fram til å fortsette å jobbe med ham, han kommer til å bli en super rideponni :D Han er, overraskende nok, født på en gård ved Sunnfjord som jeg har jobbet på for snart 10 år siden - jeg kjente mora hans :) Men har etter det havnet hos dyrevernet osv, og etterhvert blitt kastrert, noe som er synd siden han har bra stamme han også. Vel vel, det spiller jo ingen rolle. :)

Dagen søte Jarl kom til oss, i juni 2011.

 

Vårt hestehold

Vi liker egentlig best utegang, naturlig hestehold og barfothester. Så vi prøver så godt vi kan på det. Men vi mener også at hvis hesten trenger sko eller et dekken, så skal den få det, for hester er forskjellige. Flinke mannen min bygget et par stallbokser i låven rett før jul (2011), slik at de skal få stå inne om natta de kaldeste vintermånedene, ellers står de ute 24/7 og trives med det. Stallen er forøvrig helt TOPP! Og enda kulere: det eneste vi har kjøpt er hengsler og slåer til portene, og nye vannbøtter og fórkrybber. Alle materialer er fått eller funnet :)

 

Signatur

22 verdsatte kommentarer!

Hylja

15.04.2012 kl.15:57

Kort sagt kan man si at du lever det livet jeg ønsker meg. Du er intelligent, pen, kreativ, bor langt unna kjas og mas, har en mann som åpenbart har den samme forkjærligheten for vikingtid osv som du har, du har dyr, du har barn... waaaah.

Eva a.k.a. Vikinghuldra

15.04.2012 kl.16:18

Hylja:
Å, så koselig sagt! Tusen takk, sånn langt inni sjela :) Er ganske fornøyd selv <3 Eneste som mangler er utdanning/jobb og at vi får kjøpt gården vi bor på (eller noe bedre). :)
Håper du etterhvert får oppfylt drømmer og mål også!

Hylja

15.04.2012 kl.16:24

Ja, jeg ser den. Gleder meg sånn til jeg selv er ferdig med utdanningen. 1 1/2 år igjen.. *holde ut* Får satse på at vi begge når målene etter hvert. Vi er da enda unge! :D

Eva a.k.a. Vikinghuldra

15.04.2012 kl.17:21

Hylja:
Heldigvis :D

Frøydis Sylvestris

15.04.2012 kl.18:10

For en fin presentasjon. Jeg har skulle gjøre noe lignende i en halv evighet, men jeg setter meg ned og vet ikke hvor jeg skal begynne. (x Skjønner godt at det er frustrerende for deg dette med utdannelse, jeg er litt i samme båt kan man si. Høres ut som du tenker 'riktig' når du snakker om å formalisere hestekompetansen din. Salmaker! Så tøft! Tenk så mye flott du kunne laget! Da hadde du vel fått skillz til å lage autentisk gammelt utstyr? Det høres i hvertfall kult ut oppi hodet mitt. ;-)

*beundre nydelige hester*

Lugburz

15.04.2012 kl.19:21

Var fornybar energi en hel linje? Jeg vurderer å ta det som et 10 poengers fag i Trondheim. Jeg var skeptisk først, da det er et relativt nytt fag, men så hadde jeg læreren som styrer det faget i Prosesskjemi, og steeeike for en glup fyr. Har aldri sett noen ha så god kontroll på teorien, samtidig som han behersker kunsten å omsette det til nyttige praktiske eksempler, og i tillegg klare å formidle det til andre mennesker.

Ååååå, kjenner jeg savner barndommen min på gård når jeg leser dette. Var ikke gøy å si farvell til 300 griser, 110 sauer, 7 hester (på sommerbeite), 3 katter, 2 skilpadder og 1 hund når jeg flyttet hjemmefra. Så solgte pappa gården noen år senere.. *SUKK* :p.

Naviana

15.04.2012 kl.21:25

Koselig å høre litt om deg og livet ditt. Du finner nok ut av det skal du se <3

°Vinterperle°

15.04.2012 kl.21:32

Så flott innlegg! Gøy å lese mer om deg på denne måten :) Ble inspirert til å skrive et liknende innlegg. Du er jommen meg flink med bloggen og får den opp og frem med full fres! :D

Og som Hylja sier: nærmest perfect life?^^

Eva a.k.a. Vikinghuldra

15.04.2012 kl.21:34

Frøydis Sylvestris:
Takk! :D Jeg skrev det for en stund sida, til den gamle bloggen min. Så jeg har kopiert og triksa litt... :P
Litt frustrerende ja, men jeg føler meg mer avslappet og komfortabel med hestefagbrev og/eller salmakersvennebrev. Litt mindre stress og tid. Så vi får se X) Må ha normal jobb først uansett, for lærling deltid blir det lite penger av :S Også for salmakern må jeg ha et par vgsfag, som jeg kan ta som privatist. Ja, tenk så mye tøft jeg kan lage da! Vikingstasj og sånt :D

Eva a.k.a. Vikinghuldra

15.04.2012 kl.21:41

Lugburz:
Det var et helt studieprogram ja. Men som du sier, det var såpass nytt at det stinket. Ville heller tatt det som et fag! Å, det er så gøy med glupe folk som er dyktige lærere. Snakk om å spre lærdom og motivasjon! Herrlich.
Hehe.......ja, det skjønner jeg godt. Jeg har ikke vokst opp på gård, men er en notorisk hestejente som alltid har drømt om gård og dyr. Med pelsdyrallergien min i ryggen. Sa noen sta?... X) Jeg har også hatt skilpadde! Fiiiine.... Eksen min tråkka på,n.
Ish at gården ble solgt da. Sånt er ofte noe dritt... Det samme skjedde med mannen min - faren solgte småbruket han vokste opp på (som forøvrig ligger rett over skogen fra her vi bor nå^^) og brødrene, som ville arvet herligheten, er "litt" bitre over det der i dag. Men men. Svogern min bor i nabohuset da, på samme gård som oss. Så de klager ikke akkurat :)

Eva a.k.a. Vikinghuldra

15.04.2012 kl.21:41

Naviana:
*smiler* Ja, jeg gjør nok det. Alt ordner seg for snille barn! :D

Eva a.k.a. Vikinghuldra

15.04.2012 kl.21:46

Vinterperle:
Hehehe, ja nærmest pørfekt! :) Har det veldig godt jeg <3
Så fint at du likte det! Driver å fyller opp dropdown-menyen, så da måtte jeg jo ha med en sånn "om"-side. Følte kanskje det ble litt mye MEGMEGMEG, men vatt de hell. Er jo tross alt min blogg hihi. Ja, dette bloggreiene er jammen moro! Det kommer endel koder og guider etterhvert, og html er ikke så vanskelig som det ser ut som :) Må si at jeg har vært sjuk i det siste også da, så da har jeg hatt litt ekstra tid til å fikle på pcen...ellers har jeg jo ikke tid til å sitte her i mange timer daglig ^^ :)

°Vinterperle°

15.04.2012 kl.21:58

Hm, veit ikke hva en dropdown-meny er, jeg. Jeg skjønner meg ikke en dritt på koder og slikt, og forstår hvertfall ingenting når det står forklart på et blogginnlegg. Ditcha faktisk hun "lillegrønne" fordi jeg følte hun spamma med kode-innlegg... x)

Jeg trenger å ha noen ved siden av meg som kan vise meg og forklare samtidig for å kunne forstå noe, jeg :B *trenge hjelp* Huff, min er ikke oppdatert siden 2010 og den er ganske så stusslig. *trenge mer hjelp*

Eva a.k.a. Vikinghuldra

15.04.2012 kl.22:05

Vinterperle:
Haha... Ja, man må google en hel del og fikle værre (les: prøve og feile en million ganger) før man skjønner et par bær. Menyen er den jeg har under headeren min, som det står Magi, Hobby osv på :) 'Spamma med kode-innlegg' haha XD Huff..
Jeg syns siden din er ganske fin jeg da, den er enkel og behagelig i fargene :)

°Vinterperle°

15.04.2012 kl.22:10

Jeg skal nok finne noen som kan hjelpe meg, begynner å få noen venner nå som ser ut til å være kyndige! :D *knis*

Takk, takk^^

Forresten, har et lite ønske: kunne du gjort sånn at det der "15.04.2012 kl.14:47 i Blogg & Hverdag 14 verdsatte kommentarer!" står i bunnen av innlegget i tillegg til på toppen? Da slipper jeg å rulle meg opp til toppen av innlegget for å kommentere^^ hihi :D

Eva a.k.a. Vikinghuldra

15.04.2012 kl.22:17

Vinterperle:
Ja! Det skal jeg ordne, vettu :) Jeg tenkte faktisk på akkurat det du sier tidligere i dag :) Må bare finne fram til hvordan jeg gjør om på det haha... ;)

June

16.04.2012 kl.13:17

For en flott introduksjon av deg selv, og endelig litt info om hestene *smile*! :D

Man kan fort si du er en utrolig interessant bloggsøster, og det er så deilig å kjenne flere med så mange felles interesser, tenker selvfølgeelig mest på viking og middelalder *fnis*. Regner med å møte deg på flere markeder i løpet av årene. :)

Eva a.k.a. Vikinghuldra

16.04.2012 kl.14:15

June:
Tusen takk, så koselig at du likte den :) Ntaw...så fint sagt! Ja, jeg kommer på så mange markeder som jeg klarer, så da kanskje vi plutselig sees :D

Ainjali

27.04.2012 kl.15:11

Interessant blogg, og interessant liv! Misunner deg at du bor på gård og har hester. Har alltid ønsket det selv.. Kjenner meg veldig igjen i det å bruke tid på å finne ut hva man vil.. Jeg gikk i 7 ulike klasser, på tre forskjellige skoler på videregående, før jeg endelig, som 22-åring fikk meg generell studiekompetanse. Nå holder jeg på med en bachelorgrad som jeg snart er ferdig med. Har/hadde egentlig planer om en master, men så er jeg visst forvirret igjen.. Har også lyst til å bruke den mer praktisk rettede (og gjerne kreative) delen av meg selv litt mer også..ikke bare teori..puhh.. Håper du finner ut av det til slutt da :) Veldig fin blogg! Liker designet ditt også!

Eva a.k.a. Vikinghuldra

27.04.2012 kl.16:01

Ainjali:
Å, tusen takk for så fin tilbakemelding!! :D Jeg har et ganske ålreit liv ja <3 Ooh, du har sånn blogg med sunn mat og greier, I likes :) *bokmerker*
Så bra at du snart har bachelor da :) Jeg ønsker også mer praksis og kreativitet enn teori og blabla.... Finner det nok ut tilslutt :)

Ainjali

27.04.2012 kl.16:16

:) Takk for bokmerking! Ja, du gjør nok det :) Er jo egentlig ganske deilig også å ha så mange muligheter åpne.. Men, det kan jo kanskje bli litt mye av det gode innimellom da :)

Eva a.k.a. Vikinghuldra

27.04.2012 kl.16:21

Ainjali:
Hehe, så absolutt ^^

Skriv en ny skademelding!

hits